Klienci odwiedzający restaurację są bardzo wymagający. Oczekują smacznych dań, pięknie podanych, wzorcową obsługę, elegancki wystrój. Jako właściciel musisz zadbać o każdy szczegół – nie tylko o doskonałe potrawy. Jednym z ważniejszych detali, na który Twoi goście zwracają uwagę to błyszczące sztućce. Co zrobić, aby były na najwyższy połysk? Masz do wyboru dwa sposoby!
Po domowemu
Jednym z domowych sposobów na błyszczące i nieskazitelnie czyste sztućce to namaczanie. Kiedy wyciągniesz sztućce ze zmywarki, wkładasz je do tacki wyłożonej folią aluminiową oraz napełnionej ciepłą wodą z sodą oczyszczoną. Czekasz kilka lub nawet kilkanaście minut, aż odmoczą się. Następnie wyciągasz sztućce z tacki, starannie je wycierasz i gotowe. Sodę oczyszczoną możesz zastąpić octem lub kwaskiem cytrynowym. W domu taki sposób idealnie zda egzamin. Pamiętaj jednak, że w domowej kuchni masz zdecydowanie więcej czasu niż w restauracji oraz mniej sztućców. W zależności od wielkości restauracji musisz wypolerować od kilkudziesięciu do nawet kilku tysięcy łyżek, łyżeczek, widelców, noży, widelczyków i nożyków, nie wspominając o szpatułkach. Ta metoda dla restauracji jest bardzo kosztowna. Zamiast niewielkiej tacki, do której wlejesz ok. 1 litr wody będziesz potrzebować takich tacek nawet 150 w ciągu całego dnia. Wszystko zależy oczywiście od ilości gości. Twoje rachunki za zużytą, podgrzaną wodę znacznie wzrosną. Dodatkowo, będziesz potrzebować kilku osób z personelu, które będą zajmować się tylko i wyłącznie czyszczeniem i polerowaniem sztućców. Pytanie, kto i jak długo wytrzyma taką pracę. Prawdopodobnie na takim stanowisku będzie spora rotacja, więc będziesz tracić czas na ciągłe szukanie nowych osób do pracy. Jednym słowem – udręka!
Profesjonalnie
Od Twojej restauracji goście oczekują profesjonalnego podejścia. Dlatego warto skorzystać z profesjonalnych urządzeń dedykowanych gastronomii. Wśród nich są gastropolerki do sztućców. Jest to niewielki urządzenie, które potrafi wypolerować aż 350 sztućców w przeciągu godziny. Wystarczy włożyć noże, wielce i łyżki do podajnika. W środku znajduje się płyn z granulatem ekologicznym, który usuwa ślady po wodzie. Błyszczące sztućce otrzymujesz już w kilka sekund. Obawiasz się, że takie urządzenie jak gastro polerki jest drogie i nie stać Ciebie na taką inwestycję? Nowy sprzęt kosztuje ok. 13 tys. zł. Istnieją jeszcze dwie alternatywy. Pierwsza z nich to zakup gastropolerki w outlecie, gdzie prawie nowy sprzęt w bardzo dobrym stanie jest w zasięgu Twoich rąk za mniej niż 10 tys. zł. Jest to spora oszczędność, a masz gwarancję, że urządzenie zostało sprawdzone przez serwis. Jeśli jednak taki wydatek dalej Ciebie przeraża, możesz skorzystać z innej opcji – wynajmu. Już za kilkaset złotych miesięcznie masz dostęp do gastro polerki. Czas trwania umowy jest elastyczny i dopasowany do Twoich potrzeb, a przez cały okres uzyskasz dostęp do gwarancji i serwisu. Wypolerowane i słyszące sztućce w kilka sekund to doskonałe rozwiązanie dla Twojej restauracji!