Pandemia COVID-19 spowodowała zaostrzenie reżimu sanitarnego we wszystkich obiektach gastronomicznych. Umiejętność zachowania obowiązkowego standardu higieny, zgodnego z wytycznymi SANEPIDU, równa się możliwości otwarcia lokalu i prowadzenia przez niego działalności zarobkowej. Warto więc być zawsze przygotowanym i wybrać urządzenia, które pomogą podnieść poziom higieny w Twoim lokalu.
Od branż związanych z produktami spożywczymi zawsze wymagało się dużo. Nic dziwnego, produkty takie jak warzywa, owoce, mięsa są strukturami organicznymi, które ulegają procesom biologicznym. Mogą bardzo negatywnie wpłynąć na zdrowie człowieka, jeśli są niewłaściwie przechowywane. Jednak nie tylko o nie należy zadbać.
Coraz głośniej mówi się o dbałości higieny naczyń, w tym szkła. Jak je odpowiednio pielęgnować, aby było bezpieczne dla Twoich Klientów?
Wydawać by się mogło, że sukces lokalu gastronomicznego zależy przede wszystkim od oferowanych dań czy napoi. Jednak profesjonaliści doskonale zdają sobie sprawę, że w ten sposób może myśleć tylko i wyłącznie laik. Goście zwracają ogromną uwagę na higienę – czystość podłogi w lokalu, błyszczące i wypolerowane naczynia. Im czyściej tym większe zaufanie ze strony potencjalnych klientów, a jednocześnie mniejsze prawdopodobieństwo nieprzyjemności ze strony SANEPID-u. Dlatego warto zainwestować w odpowiedni sprzęt, który pomoże nam utrzymać czystość w lokalu.
Naczynia na najwyższy połysk
Wśród najczęstszych testów ze strony gości przeprowadza się sprawdzenie czystości szkła. Kieliszki brane są do ręki pod światło. Nie mogą znajdować się na nich nawet najmniejsze smugi. Nic dziwnego, kieliszek przykładamy do ust, dotykamy rękami, dlatego musi być nieskazitelnie czysty. Podobnie szklanki i inne szklane naczynia. W jaki sposób zapewnić im czystość, której niczego nie można zarzucić? Pierwszym krokiem oczywiście jest zmywarka z odpowiednim programem do mycia szkła i detergentami. Na rynku są także specjalne zmywarki wyparzarki wyłącznie do wyrobów szklanych. Jednak profesjonalna zmywarka gastronomiczna w zupełności wystarczy, a doskonałe uzupełnienie stanowią odpowiednie detergenty. Kiedy jednak wyciągamy kieliszki czy szklanki ze zmywarki, bywa, że w środku znajduje się woda, a w niej bakterie. Zwykłe przetarcie, nawet papierowym ręcznikiem nie załatwia sprawy, a do tego jest czasochłonne. Jak sobie poradzić z tą sytuacją?
Na pomoc gastropolerka
Rozwiązaniem w takiej sytuacji są gastropolerki. Te urządzenia znajdują zastosowanie w każdym lokalu gastronomicznym, a najbardziej rozpowszechnione są w restauracjach i barach. Gastropolerki składają się m.in. z obrotowych szczotek, wyposażonych w skręcane włókna. Na nie skierowany jest nadmuch ciepłego powietrza, które dodatkowo osusza wszelkie zawilgocenia, zebrane na szkle. Szczotki zapewniają sterylność oraz krystaliczną czystość każdego szklanego naczynia. Bez problemu usuwają pozostałości wody oraz środków chemicznych, które niekiedy osadzają się nawet w trudnodostępnych miejscach. Dodatkowo, gastropolerki skracają czas pracy personelu, przeznaczony na pieczołowite polerowanie szkła, zmniejszają ryzyko ewentualnych stłuczeń szklanek, oraz zwiększają poziom higieny i połysku. Do gastro polerek można dokupić szczotki do szampanówek, które są mniejsze, przez co doskonale pasują do kieliszków od szampana.