Każdy obiad w Twojej restauracji to wyjątkowa chwila dla Twoich gości. Chcą, aby ich posiłek był smaczny, elegancko podany w odpowiednim otoczeniu. Musisz pamiętać, że Twoi goście mogą dostrzec nawet najmniejszy defekt – nieodpowiednio dobrane sztućce, smugi, szkło po złej stronie. Nie pozwól, aby drobne niedociągnięcie zepsuło opinię o Twoim lokalu gastronomicznym. Oto jak wygląda savoir-vivre sztućców.
Miejsce centralne
Idealnie przygotowane naczynia na stole to przede wszystkim talerze w miejscu centralnym. Na stole leży talerz do dania głównego, a na nim talerz do zupy. Są jak Słońce w Układzie Słonecznym – wokół nich pozostałe sztućce i szkło się kręcą. Nad talerzami przeznaczone jest miejsce na widelczyk do ciasta oraz łyżeczkę do deserów.
Lewa strona
Na lewo od talerzy znajduje się widelec do dania głównego oraz widelec do przystawki. Pamiętaj, że sztućce używane w pierwszej kolejności kładziemy najdalej od talerza. Obok widelców leży serwetka. Nad widelcami jest miejsce na talerz do pieczywa, na którym leży nóż do pieczywa.
Prawa strona
Po prawej stronie od talerzy układamy nóż do dania głównego oraz łyżkę do zupy, oddalonej od noża o 3 cm. Nóż musi być ułożony ostrzem w stronę talerza. Po prawej stronie jest też miejsce na filiżankę kawy czy herbaty, którą podaje się do deseru. Nad sztućcami ustawiane są naczynia szklane – kieliszek do wina białego, kieliszek do wina czerwonego oraz kieliszek lub szklanka do wody.
Kilka ważnych zasad
Przed podaniem sztućców sprawdź, czy wszystkie pochodzą z tego samego kompletu. Jeśli planujesz zaserwować rybę, należy podać zamiast zwykłych sztućców specjalny widelec i nóż do ryb. Pamiętaj też, aby sztućce były wypolerowane na najwyższy połysk. Nie może pojawić się na nich najmniejsza smuga czy zaciek, o plamach rdzy czy resztkach jedzenia nie wspominając. Jak w krótki sposób mieć wypolerowane noże, widelce i łyżki? Wystarczy skorzystać z polerki do sztućców. To niewielkie urządzenie jest w stanie wypolerować 4000 sztućców w ciągu jednej godziny! Do podajnika wkładasz czyste sztućce, które są polerowane za pomocą ekologicznego granulatu kukurydzianego. Dodatkowo sztućce przechodzą przez lampę UV-C, dzięki której są wolne od wirusów i bakterii, także COVID-19. Urządzenie jest ciche i niewielkie, więc jest łatwe do przechowywania. Jeśli nie chcesz kupować gastropolerki możesz ją wynająć na 24 miesiące. W obu przypadkach zapewniamy profesjonalny serwis w razie potrzeby. Polerka to profesjonalne i nowoczesne urządzenie gastronomiczne, które pozwoli Ci na zaoszczędzenie czasu oraz kosztów pracowniczych. Odpowiednio dobrane sztućce, wypolerowane na najwyższy połysk są gwarancją zadowolenia Twoich Klientów. Przekonaj się o tym sam! Skontaktuj się z nami, a zaprezentujemy gastropolerkę w Twoim lokalu.