Ułożenie talerzy i sztućców to nie wszystko. Zasady savoir vivre dotyczą również szkła. Jak je prawidłowo ustawić na stole? Są dwie szkoły.
Ustawienie szkła w linii prostej czy po skosie
Jednym ze sposobów ustawienia kieliszków i szklanek na stole w profesjonalnej restauracji jest ułożenie ich po przekątnej w równej linii po prawej stronie talerza. Należy zachować odpowiednią kolejność, aby od lewej znalazły się kieliszki lub szklanki do wody, kieliszki do szampana, kieliszki do wina czerwonego oraz kieliszki do wina białego. Druga szkoła zaleca ułożenie szkła tak, aby kieliszki tworzyły trójkąt.
Szmatki w dłoń
Nawet najbardziej finezyjne ułożenie szkła nie zatuszuje niedociągnięć w postaci smug, zacieków, czy – jeszcze gorzej – brudu na szkle. Szklanki i kieliszki są szczególną wizytówką lokalu. Zachwycają kształtem, ale i krystalicznym charakterem. Są jednak wymagające, ponieważ wszystko na nich widać – także smugi, które szczególnie są zauważalne w blasku świec, czy odbijając światło. Wznoszenie toastu na pewno zostanie przerwane na widok zacieków po wodzie czy właśnie smug. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie szkła przed podaniem. Kieliszki nie powinny być tylko i wyłączenie umyte i osuszone, ale także wypolerowane. Przez wiele lat, personel restauracji czy baru pieczołowicie polerował szkło za pomocą szmatki z mikrofibry, irchy lub wysokiej jakości bawełny. Zadanie to było żmudne, nudne i nieatrakcyjne, a do tego zabierało sporo czasu. Kelnerzy, barmani czy pomoc kuchenna – nikt nie chciał i nie chce zajmować się polerowaniem szkła. Co więcej, istnieje możliwość zranienia się podczas polerowania oraz stłuczenia szkła. Właściciele restauracji mogą stracić swoje szklane naczynia i kieliszki, a co gorsza, pracownika. Na szczęście istnieje alternatywa w postaci
gastropolerki do szkła.
Na wysoki połysk w kilka minut z gastropolerką
Gastropolerka to niewielkie urządzenie, które w krótkim czasie osuszy oraz wypoleruje szklanki i kieliszki o średnicy od 50 do 80 mm. Miękkie obrotowe szczotki suszące są podgrzewane, dzięki czemu idealnie radzą sobie z ewentualnymi zaciekami czy resztkami wody po myciu czy środków chemicznych. Szczotki, zakończone skręcanymi włóknami z mikrofibry, zapewniają sterylność i czystość. Co jest ich ogromnym atutem, szczotki są łatwe w wymianie. Do gastropolerki można dokupić specjalne szczotki do szampanówek, które idealnie pasują do modelu gastropolerki. Nie musisz kupować oddzielnej gastropolerki do szampanówek! Nie chcesz teraz decydować się na zakup dodatkowego urządzenia gastronomicznego, jakim jest gastropolerka? Skorzystaj z naszej oferty wynajmu! Przygotujemy dla Ciebie elastyczną ofertę, która pozwoli Ci na dalszy rozwój oraz łatwe planowanie wydatków na kolejne miesiące.